Комунальне некомерційне підприємство "Липовецька центральна районна лікарня"
Липовецької районної ради Вінницької області
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Легендарний у Липовецькому районі лікар Василь Лукіч Приступов.

Дата: 28.03.2019 17:50
Кількість переглядів: 1037

В історію Липовецької районної лікарні золотими літерами вписано ім'я лікаря Василя Лукіча Приступова, 120 років з дня народження якого медична громадськість району відзначала напередодні дня захисника Вітчизни.

З глибини десятиріч дивиться на нас в актовому залі Липовецької ЦРЛ, з прекрасного портрета написаного місцевим художником, Немировським М., літня людина: уважні великі очі, прямий ніс, овальне обличчя з маленькою борідкою і акуратними вусиками. Це - легендарний у Липовецькому районі лікар Василь Лукіч Приступов.

Густішає морок над минулим, але все частіше ми згадуємо в медицині району "вік Приступова". Дійсно, за цим іменем - ціла епоха.

А почалося все з 1908 року, коли Василь Лукіч, після закінчення медичного факультету Київського університету приїхав на роботу в Липовецький повіт.

Спочатку працював в сільських закладах, а з 1913 року незмінно працює в Липовецькій лікарні, якій віддав 50 років свого трудового життя, став відданим цілителем, зробив тисячі успішних операцій, прийняв близько 12 тисяч пологів.

П'ять "приступовських" десятиріч минали в умовах війн, революцій, голодоморів, а медицина, рівень ІІ допомоги піднімалась на новий щабель, покращувався матеріально-технічний стан закладів охорони здоров'я, фаховий рівень медпрацівників, будувались нові корпуси лікарні. І сьогодні на фасаді одного з перших корпусів Липовецької лікарні збереглись цифри "1913".

В.Л.Приступов залишив помітний слід в охороні здоров'я населення району. За свою невтомну діяльність він заслужив велику пошану, глибоку вдячність усіх, хто знав його і працював з ним, кого він лікував.

Ось витяг з листа, написаного Василю Лукичу 26 червня 1944 року від колишнього пацієнта, Гребнева: "Ваше ім'я, Василю Лукичу, буде жити в серцях майбутнього покоління, і я Вас не забуду, доки кров тече в судинах мого тіла, доки існує прізвище Гребнев".

З ініціативи працівників Липовецького РТМО, рішенням виконкому Липовецької селищної ради, одну з вулиць поблизу центральної районної лікарні переіменовано на вулицю Приступова. І ще, в дні св'яткування 450-річчя Липовця, лікар Приступов В.Л. став почесним його громадянином (посмертно).

Шануючи і пам'ятаючи прекрасного лікаря і чудову людину, в колективі медичних працівників району вшановано пам'ять про славного земляка, а в день його народження до могили Василя Лукича приходить  делегація медпрацівників з корзиною квітів та добрими словами пам'яті про колегу.

Думаю, ніколи не заросте доріжка до могили цієї прекрасної людини.                 


« повернутися

Вхід для адміністратора